De voorbije maand februari heb ik je laten kennismaken met twee uiteenlopende benaderingen van dat grote en grootse fenomeen dat we "zee" of "oceaan" noemen.
Enerzijds is er de dichterlijke verwondering door Herlinda Vekemans die probeert onder woorden te brengen wat de zee inhoudt aan leven en dood, aan verwachtingen en uitdagingen (Appelblauwzeegroen, uitg. Poëziecentrum, 2023). Vele mooie verzen liggen in die bundel nog te wachten om geproefd en gelezen te worden met intrigerende titels als "Binding" of "Zeem" of "Ondines vloek".
De andere benadering wordt gebracht door de wetenschappers Colin Janssen en Jan Mees in hun boeiende én toegankelijke werk De onbekende zee (uitg. Academia Press, 2023). Ook daar wacht er nog veel te ontdekken over bvb. de Spilhausprojectie, zwarte en witte rokers, de zuurstofpomp, en nog vele andere bijzondere aspecten van het oceanische leven.
(Rothko : Seafantasy 1946 eigen foto) |
Wat mij trof en wat ik in de voorbije berichten ook heb benadrukt, is de gelijklopendheid ondanks de totaal verschillende invalshoeken. Beide boeken zijn aanbevelenswaardig én lezenswaardig. Hiermee sluit ik dan ook deze reeks af in het besef dat we in dit verkiezingsjaar ook mee kunnen bijdragen aan de broodnodige veranderingen. Dan zullen wetenschappers en artiesten blijvend geprikkeld worden tot altijd nieuwe zeefantasieën, altijd andere dan bvb. Marc Rothko schilderde in 1946.
" 'Veel is geweldig, maar niets is geweldiger dan de mens", zingt het koor in de antieke tragedie Antigone van Sophocles. De dubbelzinnigheid uit het origineel zit ook in het Nederlandse 'geweldig': de mens is in staat op de planeet en zichzelf geweld aan te doen, maar kan ook geweldige zaken realiseren. Dat wetenschappelijke en technologische evoluties zoals hierboven geschetst mogelijk zijn, toont dat verandering in de juiste richting mogelijk is en dat er plaats is voor hoop - als we tenminste op tijd in actie komen."
Dit zijn de slotwoorden van Janssen en Mees (a.w. blz.289), en dit lijkt mij ook een mooie afronding van deze 'zeereeks'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten