(eigen foto - gelijkvloerse verdieping museum Giersch Frankfurt) |
Het gelijkvloers heeft de oude villa-sfeer behouden en biedt ook ruimte om lezingen te houden. De verdiepingen zijn voorbehouden voor wisselende tentoonstellingen.
Nu is er een interessante tentoonstelling te zien van twee Joodse fotografes die in 1913 in Frankfurt een fotoatelier openden. Hun gegoede ouders waren bevriend met vele eigentijdse artiesten en dat netwerk opende vele deuren voor de gezusters Nini en Carry Hess. Nini overleefde de nazi-concentratiekampen niet, terwijl haar zus overleed in 1957.
De tentoonstelling biedt doorheen de werken van deze fotografes ook een tijdsbeeld die het Duitse (cultuur)leven van de eerste helft van vorige eeuw overspant.
Er waren foto's van hun stad Frankfurt. Daarnaast poseerden vele Frankfurters voor de lens van de gezusters Hess. Wanneer hun naam meer bekend wordt, passeren ook vele belangrijke namen van het Duitse culturele leven van hun tijd langs hun fotostudio.
Ze gaan zich ook toeleggen op theater- en dansfotografie en maken ook heel wat naaktfoto's. Als bewuste jonge vrouwen brengen ze ook een verscheidenheid aan 'vrouwelijkheid' voor de lens. En dat opent dan weer de weg naar de betere dagbladen die in de jaren 1920 beginnen met extra-bijlagen over mode en 'life-style'.
Zo vertelt deze expo tegelijk veel over een aantal maatschappelijke evoluties in het interbellum.
(eigen foto) |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten