In dit laatste bericht over de expositie "De Windstoot : de macht van de beperking" (nog tot 1 oktober) georganiseerd door vzw With en te zien in het museum Guislain (Gent) kom ik uit bij de laatste zaal, een bovenzaal in het tweede gebouw na het oversteken van de binnenkoer.
(eigen foto - Gueules cassées) |
Deze ruime zaal toont meerdere werken, maar er is vooral veel werk te zien uit de reeks "Les Gueules Cassées". De groep gekwetste soldaten met zware gezichtsletsels in Wereldoorlog I werden vaak benoemd als gueules cassées (kapotte smoelen). In Gent zie je een hele reeks verminkte gezichten, gemaakt door Irène Gérard en bijgewerkt / aangevuld door Michiel de Jaeger. Heel dikwijls vertrokken deze artiesten van foto's van 'gueules cassées' uit Wereldoorlog I.
Maar natuurlijk, niemand van ons wil 'gezichtsverlies' lijden voor zijn omgeving, niemand wil op zijn gezicht gaan. Met andere woorden zouden we kunnen zeggen: we willen en durven onze kwetsbaarheid en tekorten niet zomaar laten zien, hoe vertrouwd we ook met vrienden of collega's kunnen zijn. Deze gueules cassées zijn echter onverbiddelijk confronterend. We kunnen niet wegkijken. En maar goed ook.
Maar in deze ruimte zijn er ook vele luister- en kijkschermen opgesteld waar je een reeks van 8 podcasts kan volgen over het tentoonstellingsthema via een literaire insteek en een reeks van 'live-streams' die een inkijk willen geven over de artiesten en over de groei van deze tentoonstelling.
In de podcast-reeks kiest literatuur wetenschapper Piet Devos (blind sinds zijn 5e levensjaar) telkens één literair fragment waarover hij in gesprek gaat met journalist Dirk Vandenberghe en een specialist die het betreffende fragment in een breder kader plaatst. Elke aflevering duurt meer dan 30 minuten. Je begrijpt dat je tijdens het museumbezoek onmogelijk dit alles kan laten binnenkomen. Jammer voor hun moeite denk ik dan.
Wie wil kan dank zij de technologie ook thuis zich verdiepen in deze thematiek.
Zie voor de podcast deze link : https://www.windstoot.org/nl/online-magazine/podcast-windstoot/
De livestreams zijn ook terug te vinden via you tube en/of via de eigen website van de tentoonstelling :
Met deze enkele berichten heb ik natuurlijk niet alles kunnen voorstellen, maar daar is een goede oplossing voor om dit gebrek op te vangen : zelf gaan kijken en je laten bevragen over macht en kwetsbaarheid, op micro-niveau zowel als op macro-niveau.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten