dinsdag 10 november 2020

Le tombeau de Couperin : 11 november

 Op 11 november wordt de wapenstilstand van 1918 herdacht, het einde van Wereldoorlog I.  Herdenkingen gebeuren in alle maten en gewichten, in alle soorten en kleuren: ingetogen of bombastisch, intiem of publiek, met muziek en/of bloemen en/of kaarsen, eng nationalistisch of bovennationaal, pacifistisch of revanchistisch. 

(Franse militaire begraafplaats Avocourt dep. Meuse
eigen foto september 2013)


Voor dit jaar stel ik voor dat je eens luistert naar een muziekstuk van de Franse componist Maurice Ravel (1875-1937). Hij schreef tussen 1914 en 1917 een suite voor piano die hij de titel meegaf: "Le tombeau de Couperin" (de gedenksteen voor Couperin). Deze suite is een eertbetoon aan de Franse barokcomponist François Couperin (+1733). Maar dit werk is evenzeer een herdenking van vrienden van Ravel die sneuvelden tijdens de oorlog, die op het moment van componeren nog volop bezig was.

(Joseph de Marliave
©Geneanet)
Op 4 april 1919 werd dit werk voor het eerst uitgevoerd door pianiste Marguerite Long. Die uitvoering moet héél bijzonder zijn geweest. Natuurlijk omdat het een wereldpremière was van dit werk zo vlak na de oorlog, maar ook omdat het een héél aangrijpend herdenkingsmoment was. Elk van de zes delen van deze suite droeg Ravel op aan telkens een andere gesneuvelde vriend of bekende van hem. Het laatste deel (Toccata) droeg hij op aan kapitein Joseph de Marliave (°1873), in het burgerleven musicoloog, die sneuvelde op 41-jarige leeftijd in de eerste oorlogsmaand. Deze kapitein was de echtgenoot van Marguerite Long, die deze wereldpremière uitvoerde. 

Via onderstaande link kan je een versie beluisteren, gespeeld door Ronald Brautigam .




Geen opmerkingen:

Een reactie posten