De Franse componist Maurice Ravel (1875-1937) wilde bij het uitbreken van Wereldoorlog I meestrijden, maar hij was té klein om reguliere soldaat te worden. Zo werd hij vrachtwagenchauffeur in het leger, maar werd in 1916 ziek en moest zijn militaire 'carrière' opgeven. In zijn muziekoeuvre vinden we sporen van de Wereldoorlog terug, zoals zijn pianoconcert voor linkerhand geschreven voor Paul Wittgenstein die in de oorlog zijn rechterhand was verloren of zoals 'Le tombeau de Couperin' zoals je al kon lezen in de vorige post van deze blog.
(Maurice Ravel ©wikipedia) |
In die suite herdenkt hij o.a. ook de jonge veelbelovende schilder Jean Maria Gabriel Deluc. Deze man was geboren in Frans Baskenland in 1883 maar woonde en werkte in Parijs vanaf 1903. Daar ontmoet hij onder anderen de artiesten Zadkine, Chagall en dus ook ... Ravel. Hij neemt deel aan verschillende tentoonstellingen. In september 1913 huwt hij Thérèse Mahé en bij het uitbreken van de oorlog meldt hij zich bij het leger. Eerst is hij als verpleger actief bij de medische diensten, maar hij vraag al vlug om actieve soldaat te worden. Hij wordt sergeant en later onderluitenant. Op 15 september 1916 wordt hij nabij Souain (departement Marne) het niemandsland ingestuurd voor een actie. Daar wordt hij gedood ("tué à l'ennemi").
( Gabriël Deluc : Zelfportret ca. 1903-04 © wikipedia ) |
Het deeltje "Forlane" uit de suite "Le tombeau de Couperin" is opgedragen aan deze kunstenaar, gesneuveld op 33-jarige leeftijd.
Hierbij kan je deze "Forlane" horen, gespeeld door Bertrand Chamayou :
Geen opmerkingen:
Een reactie posten