In de Triënnale Brugge editie 2021 wordt je geleid naar verschillende minder bekende stadskwartieren, zoals de de buurt van St.Anna. Daar bevindt zich ook het geboortehuis van Guido Gezelle, nu museum.
Een van de meest geslaagde interventies in Brugge is de constructie die de Mexicaanse artiest Héctor Zamora liet aanbrengen rond een grote Oostenrijkse den die in de tuin staat van het Gezellemuseum aan de Rolweg. De majestueuze boom wordt als het ware verstikt in een industrieel steigerwerk dat je als bezoeker kan beklimmen tot aan de hoogste kruinen van de boom (30 meter hoog).
En onderaan, midden de buizenconstructie kan je nog de buste ontdekken van Guido Gezelle. Hij is verstikt tussen het metaalwerk.
Waar zit die best gekende dichter? Spontaan dacht ik aan een van zijn bekendere gedichten, waaruit ik hier maar de eerste en laatste twee strofen (van de 15) weergeef en waarin Gezelle de nachtegaal bezingt als een betere dichter dan hijzelf...
WAAR ZIT DIE HELDERE ZANGER
ik hooren kan en zelden zien,
in 't loof geborgen,
dees blijden Meidagmorgen?
(. . . )
En het deert mij niet, hoe oud gedaagd,
dat hij den zangerprijs henedraagt,
en, vogel schoone,
mij rooft de dichterskroone!
Want mensche en heeft u nooit verstaan,
noch al uw'rijkdom recht gedaan,
o wondere tale
van koning Nachtegale!
(uit: Waar zit die heldere zanger? De mooiste gedichten van Guido Gezelle. Samengesteld door Jozef Deleu, uitg. Lannoo, Tielt, 1999, blz.45-46)
Zamora echoot als het ware het thema weer van het gedicht: de eigen schoonheid en majesteit van de natuur in verhouding tot het menselijke kunnen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten