donderdag 8 december 2022

Gérard Garouste - Parijs - 2 -

 Nog tot en met 2 januari 2023 kan je de grote overzichtstentoonstelling bezoeken van Gérard Garouste.
Het Centre Pompidou toont doorheen de vele werken hoe veelzijdig creatief de artiest omgaat met wat er op zijn weg komt aan verhalen uit wetenschap, mythologie, religie en zijn persoonlijk leven. Hij is altijd heel geboeid geworden door astronomie en geografie. Dat blijkt ook in deze expo.
De sterrenbeelden Orion en Grote Hond (met de helderste ster Adhara) kregen hun namen dank zij de Griekse mythologie. Ze komen zo ook in de werken van Garouste binnen. De figuren doen denken aan de langgerekte personages bij El Greco of bij Tintoretto. De schilder herkent in Orion zichzelf als de helder denkende jager op zoek naar kennis enerzijds en de door passie verblinde man op zoek naar excessen anderzijds.  
(Garouste : Adhara 1981
eigen foto)

Zo drukt hij zijn eigen veelzijdigheid én zijn visie op de gelaagdheid van elke mens vaak uit met een duo figuren die elkaars tegenpool zijn maar tegelijk ook aanvullend. Hij spreekt van de 'classicus' en de 'indiaan' (als zijnde de ongerepte oorspronkelijke bewoners van Amerika).   Denken we aan de polariteit 'apollinisch-dionysisch' . 

Op een heel andere manier zien we ook het spanningsveld tussen zijn drang naar kennis en zijn drang naar felle ervaringen verbeeld. Hij maakt een portret van zijn vriend, de wiskundige Henri Berestycki die zit bij een wereldbol. Die wereldbol toont de continenten anders dan we ze gewoon zijn. De titel van het werk "Dérive" verwijst naar de theorie dat de continenten in de loop der jaren langzaam van elkaar wegdrijven. De wiskundige zit naast een gorilla die verbaasd kijkt en zo onmiddellijk aan die banaan zal beginnen. 

(Garouste : Dérive 2010
eigen foto)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten