De tentoonstelling over medeleven, nog tot 31 augustus in het MAS in Antwerpen, belicht velerlei vormen die compassie kan aannemen. Naast de persoonlijke inzet (denk aan de zeven werken van barmhartigheid uit vorig bericht) kan je je meeleven ook betuigen via bemiddeling : steun aan organisaties die fondsen of goederen bijeen brengen of specifiek voor een tijdelijke noodsituatie (een oorlog of een hongersnood, ...) of voor een langdurige inzet (vb. artsen zonder grenzen, amnesty international, ...).
De expo stelt vragen naar wat de 'beste' hulp kan zijn: geld geven voor bvb. hulp bij een overstroming of geld geven voor het bouwen van een dam zodat overstromingen kunnen voorkomen worden?
Oproepen tot beoefening van bepaalde deugden of tot navolging van inspirerende voorbeelden (vb. pater Damiaan, buddy's die AIDS patiënten begeleiden, ...) zijn andere aspecten die aan bod komen in deze expo.
Tot slot nog is de opbouw van de tentoonstelling zo dat in de eerste ruimte via een video met Frans De Waal (primatoloog) en in de voorlaatste ruimte met Darwin en zijn studie "The descent of man" gezegd wordt dat de neurobiologie en de evolutietheorie een biologische verklaring hebben voor altruïsme en empathie én bij dieren én bij mensen. Heel graag wil ik dat geloven, maar als ik zie hoe miljoenen mensen kiezen voor niet-altruïstische politici denk ik dan dat de evolutie naar compassie echt nog in haar kinderschoenen staat.
Hier een link naar de TED-talk van Frans De Waal over dit gegeven (ruim 15 minuten) :
https://www.youtube.com/watch?v=GcJxRqTs5nk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten