zaterdag 11 januari 2020

Christian Boltanski in Parijs

Nog tot 16 maart 2020 kan je een overzichtstentoonstelling zien van de hedendaagse installatiekunstenaar Christian Boltanski. 
Deze Frans-Joodse artiest werd als kind heel beschermd en afgesloten opgevoed en deze afzondering heeft hem sterk getekend. Hij toont zijn heimwee naar een niet beleefde onbezorgde jeugd in fotoverzamelingen. Hij toont de pijn en het gemis van uit elkaar gerukte Joodse families omwille van de Holocaust, het onderduiken en het vluchten voor de nazi's en hun medeplichtigen. Hij toont de pogingen om herinneringen vast te houden in dozen of boxen met foto's en andere voorwerpen. Hij toont de vluchtigheid en ongrijpbaarheid van een mensenleven en daarbinnen die zekere hartslag die mensen aandrijft. 
De zwarte zalen waar je als toeschouwer in ronddwaalt laten je umheimlich, ontworteld achter. Een realiteit waarin miljoenen mensen op onze planeet moeten leven en die wij in ons rijke welvarende West-Europa zo graag willen vergeten. Daarom een zo nuttige en nodige spiegel die ons met onszelf confronteert.


(enkele foto's genomen op 27 december 2019)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten