dinsdag 21 januari 2020

Keith Haring

Nog tot 19 april is er in BOZAR Brussel een overzichtstentoonstelling te zien over de bijzondere kunstenaar Keith Haring (1958-1990). Iedereen kent hem om zijn eenvoudige en kleurrijke tekeningen met een soms expliciet gewelddadige of homo-erotische boodschap. Maar na een bezoek aan deze expo was ik vol bewondering voor de levenskracht van deze jonge man die zich voluit gaf. Zijn levensdrift, optimisme en energie waren evenwel niet voor en van hem alleen.


(zelfportret - inkomhal van de tentoonstelling)

Hij gebruikte zijn succes om kinderen en volwassenen, blank en zwart, rijk en arm te betrekken in zijn onvermoeibare pogingen om de samenleving vredevoller en rechtvaardiger te maken. Zijn angst voor een nucleaire catastrofe, zijn woede omwille van racisme en apartheid, zijn strijdvaardigheid voor een rechtvaardige AIDS-bestrijding schilderde en tekende hij op krachtige manier op papier, op doek en in de straat. Kunst is geen genot in en voor een beperkte club, maar een zaak van en voor iedereen vond hij.




De video's en affiches, het fotomateriaal en de veelsoortige documentatie in de expo tonen hoe hij leefde, werkte en ageerde midden de jaren 80 van vorige eeuw. Zo schept de tentoonstelling ook een tijdsbeeld van een heel ander decennium. 
Dit overzicht is een eerbetoon aan een man die in zijn korte kunstenaarsloopbaan een gezicht gegeven heeft aan de bekommernissen van een hele generatie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten