maandag 6 maart 2023

Een hapje? Graag... - 1 - Patty Scholten

 In 2007 gaf de hotel- en toerismeschool Spermalie samen met het Davidsfonds een boek uit om van te smullen...een bloemlezing namelijk met gedichten over eten. Onlangs kwam ik dit boek op het spoor en kon het tweedehands aankopen.
Er zijn niet alleen veel mooie gedichten samengebracht maar ook veel humoristische. Zelfs de kaft van deze uitgave straalt humor uit. 
Ik prijs me gelukkig met dit mooie boek dat ook mooi is geïllustreerd door Bart Luijten. En dat geluk wil ik graag met jullie delen, zoals ook eten beter smaakt als je samen kan eten.

Hier een eerste vers, van Patty Scholten.

EEN HAPJE

Rabarbertaart, gâteau St. Honoré,
Schwarzwalder Kirsch, Key lime pie, amandino,
cointreaupunt, gemberbolus, hazelino,
biscuitgebak, tompouce, roze glacé.

Frambrozenschuimtaart, vlaai, mokka-baiser,
brioche, knusperli, Berliner bol,
prelatenkrans, éclair, profiterole,
rum baba, clafoutis, appelcarré.

Extractie, jacketkroon, apexfixatie,
retentiestift met tweevlaksrestauratie,
wortelkanaal van de derde molenaar.

Fixatiekap, marsupialisatie,
Composiet inlay, vitaalamputatie.
Volledige prothese. Hapt u maar.
(uit: Het geluk van erwtensoep. De lekkerste gedichten., blz.87)

In de sonnetvorm (zoals in dit vers) moet er een inhoudelijke wending komen na de twee eerste kwatrijnen. Hier gebeurt dat op een wel drastische manier. Je zou voor minder naar lucht happen...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten