woensdag 17 juli 2024

Poëtisch Veurne -1-

 Het stadje Veurne kwam vrij goed uit Wereldoorlog I en ademt nu de rust uit van de Westhoek in combinatie met een rijke geschiedenis. In de voorbije weken maakte ik een interessante stadswandeling en kon de poëzie van deze plek wel smaken. 
(eigen foto - Veurne Noordstraat)


(eigen foto - Zwarte Nonnenstraat Veurne)
De wereldvermaarde dichter Rainer Maria Rilke verbleef enkele dagen in Veurne en woonde er de boeteprocessie bij. Hij logeerde in het toen bekendste hotel van de stad, Die Nobele Rose. Maanden later verwerkte hij zijn reisindrukken in enkele gedichten die gepubliceerd werden in zijn bundel "Neue Gedichte". Aan de voet van de toren van de Sint-Niklaaskerk hangt terecht het gedicht over deze toren en hoe hij de beklimming ervan heeft beleefd. 
Maar nog andere poëzie ontdekte ik tijdens deze wandeling, gedichten die hartverwarmend zijn en rustpunten voor ons, mensen anno 2024.


En recht tegenover het voormalige hotel "Die Nobele Rose" kan je een gedicht van de Vlaamse Maud Vanhauwaert lezen over in welke wereld we zouden leven als er geen kunst meer zou zijn. 

(eigen foto- Veurne Noordstraat)




1 opmerking: