woensdag 31 juli 2024

Depot Rotterdam - 2 -

 Terwijl het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam nog jaren dicht is voor een zéér grondige renovatie, kan je wel de 'binnenkant' van een museumwerking beleven dank zij een bezoek aan het depot. 
Als een van de eerste musea ter wereld kan je als bezoeker een kijkje nemen 'achter de schermen'. Zoals in een vorig bericht al gezegd wil men in een museumdepot niet alleen een collectie stockeren, maar ook bestuderen, restaureren en inventariseren. Al die aspecten van het museale gebeuren zijn te ontdekken in het depot van Boijmans van Beuningen in Rotterdam. 
(een restauratie atelier in het Depot - eigen foto )


Eenmaal je bent binnengestapt in het depot zie je pas de verscheidenheid van de museumcollectie. Er zijn kleine, grote en extra grote werken; objecten bestaande uit hout, doek, plastic, metaal, perkament, papier; er zijn werken uit de vroege middeleeuwen tot uit de hedendaagse tijd; er zijn 'eenvoudige' tekeningen of munten tot complexe installaties; er zijn films, video's, geluidsopnames naast schilderijen op doek of paneel. En elk van deze objecten heeft een eigen verhaal en eigen uitdagingen in verband met conservatie en restauratie.
(zicht op een deeltje van de gestockeerde schilderijencollectie
van Museum Boijmans van Beuningen - eigen foto)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten