maandag 29 juli 2024

Depot Rotterdam - 1 -

 Het Rotterdamse kunstmuseum Boijmans Van Beuningen is sedert enkele jaren dicht voor een grondige renovatie...(asbest verwijderen, klimaatregeling aanpassen, etc...).  Pas in 2029 is de volledige heropening van het museum gepland. Ondertussen hebben ze wel gezorgd voor een alternatief. 
Een museum heeft altijd een ruim depot waarin de niet tentoongestelde werken worden gestockeerd en eventueel gerestaureerd. De gehele collectie van dit Rotterdamse museum bestaat uit niet minder dan 154.000 objecten. Online kan je er ruim 54.000 zien. Maar sedert 2021, in volle coronatijden, kan je het depot ook bezoeken. Dit depot zelf is een hoogstandje van hedendaagse architectuur met een hoge spektakelwaarde. Vorige weken heb ik voor het eerst dit depot kunnen bezoeken...
Het architectenbureau MVRDV ontwierp een grote "pot" die langs buiten helemaal is bekleed met spiegels. Over zes verdiepingen kan je de verschillende facetten ontdekken die te maken hebben met het bewaren, stockeren en restaureren van kunstobjecten. 
De diameter onderaan is 40 m. en bovenaan 60m. De pot is 39,5 meter hoog.
Op het dakterras is er een restaurant, een feestzaal en een tuin met uitzicht over de zich altijd vernieuwende stad met altijd weer grotere en spectaculairdere architectuur.


(globaal zicht op het Depot - 20 juli 2024 - eigen foto)


(rechts het Depot met links de toren van het museum Boijmans van Beuningen
eigen foto 20 juli 2024)


Maar je hebt nog niets gezien als je blijft hangen aan de buitenkant.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten