dinsdag 13 augustus 2024

Antoine de Saint-Exupéry - woorden voor nu - 1 -

 De vader van de kleine prins die een unieke roos heeft en een vos wil temmen om hem tot vriend te maken is als oorlogsvlieger op 31 juli 1944 opgestegen in Corsica en niet meer teruggekeerd. Het wrak van het vliegtuig van Antoine de Saint-Exupéry is op 7 april 2004 teruggevonden én daarmee zijn overlijden officieel geworden.
Deze schrijver en luchtvaartpionier neemt een aparte plaats in omwille van zijn verhaal over "De kleine prins". Maar hij schreef meerdere werken waarin hij zijn vliegeniersverhalen verweeft met algemene bedenkingen over zijn tijd (de jaren 1930 met het opkomende nazisme, de burgeroorlog in Spanje en troebele binnenlandse politiek in onder andere Frankrijk en België,...).
Bij deze verjaardag van zijn overlijden enkele quotes die mijns inziens nog niets van hun actualiteit hebben verloren. Twee citaten uit zijn boek 'Oorlogsvlieger', geschreven in 1942...
(Antoine de Saint-Exupéry ca. 1942
©VRT)


"Vroeger beleefde ik avonturen : de oprichting van luchtpostlijnen, de verovering van de Sahara, Zuid-Amerika...maar de oorlog is geen avontuur, is slechts surrogaat. Avontuur berust op de rijkdom aan betrekkingen, die het aanknoopt, de problemen, die het opwerpt. Men kan van het simpele spel geen heus avontuur maken, door het om leven en dood te laten gaan. Oorlog is geen avontuur. Oorlog is een ziekte. Zoals de pest."
Tijdens de eerste oorlogsjaren is de Saint-Exupéry oorlogsvlieger, maar door deze ervaringen botst hij op de grenzen van zijn idealisme en van zijn droom van mundiale verbondenheid. Hij weet dat elke nieuwe opdracht zijn dood kan meebetekenen. Dan schrijft hij op een bepaald moment :"Als ik in leven blijf, wil ik de nacht afwachten om te kunnen nadenken. De innig geliefde nacht. 's Nachts, dan slaapt het menselijk verstand, en de dingen zijn er dan heel gewoon alleen nog maar. Alles wat pas echt belangrijk is krijgt weer gestalte, ontstaat opnieuw vanuit de vernielende ontleding van de dag. De mens veegt zijn brokstukken bijeen en wordt weer kalm, als een boom.
Voor huiselijke twisten is er de dag; maar als de nacht komt, dan mondt de onmin uit in grote liefde. En onder de sterrenhemel staat de man tegen het raam geleund, gaat weer naar binnen omwille van zijn slapende kinderen, zijn brood voor morgen, omwille van zijn doezelende vrouw, die daar zo zwak en teder, zo bedreigd ligt. Over de liefde maakt niemand ruzie. Ze is er eenvoudig."

(Alle citaten komen uit het citatenboek : Antoine de Saint-Exupéry, Woorden als sterren, uitg. East-West Publications, Den Haag, 1989)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten