zondag 4 augustus 2024

Depot Rotterdam - 4 -

 Dit jaar bestaat het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam 175 jaar en dat moet gevierd worden... maar het museum zelf is nu in volle renovatie, dus wordt het 'behelpen'.
Maar dit 'behelpen' straalt fierheid en grootsheid uit. In het depot van het museum zijn over drie verdiepingen enkele ruimtes vrij gemaakt voor een tijdelijke tentoonstelling van topwerken en publiekslievelingen. Tot midden maart volgend jaar te ontdekken.
Op de derde en vierde verdieping toont men enkele XL werken terwijl je op de vijfde verdieping kan kijken naar een zeventig tal schilderijen (en enkele sculpturen).
De schilderijen zijn bevestigd aan glazen ezels (idee van Lina Bo Bardi -1914-1992), zodat je als bezoeker ook de achterkanten van de schilderijen kan zien. En daar is er soms ook een en ander extra te zien, zoals een stempel van een leverancier van doek of raamwerk, zoals extra klimaatbeveiliging, zoals extra verstevigingen, zoals vignetten van tentoonstellingen waaraan ze werden uitgeleend.
Grote namen uit de westerse schilderkunst hangen door elkaar en laten je wandelen doorheen verschillende stijlen en sferen.
Om maar enkele te noemen : Van Eyck, Rembrandt, Metsu, Potter, Titiaan, Monet, Munch, Van Gogh, Kandinsky, Van Dongen, Basquiat, Hockney,  enzovoort enzoverder...
Een topervaring vond ik, letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van het bezoek aan dit depot.



(eigen foto's juli 2024)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten