donderdag 3 november 2016

New York - serie graffiti - 02

De VS zijn sterk beïnvloed door de eerste Europese kolonisten, nl. puriteinse protestanten uit Nederland en Engeland. Deze religieuze fundamentalisten, zo zouden wij ze wellicht heden ten dage betitelen, vonden het belangrijk om de schone schijn hoog te houden.
Deze drang tot 'keeping up appearance' toont soms bizarre trekjes, zeker voor Europeanen.

In museaal verband is er geen enkel probleem met 'esthetisch' naakt. Zo zag ik enkele echt wel 'blote' schilderijen, o.a. in het Whitneymuseum.
Dit bloot kan wel, maar een blote vrouwenborst op TV of in het straatbeeld ligt al veel moeilijker. Zelfs graffiti-schilders gaan er behoedzaam mee om.

Andere aspecten van dit puriteinse Amerika zijn toch wel lachwekkend.
Zelfs in zo'n 'linkse' progressieve stad als New York zal je tevergeefs zoeken naar een WC of een toilet. In alle openbare gelegenheden worden deze plaatsen heel discreet aangeduid als zijnde 'restroom' of 'bathroom'.  Als je dus dringend moet, dan vraag je naar de badkamer (zelfs in een restaurant of museum) of naar de rustkamer. Wie dus een kleine blaas heeft moet in Amerika veel rusten of veel baden.
De schone schijn hooghouden levert nog een ander hypocriet verschijnsel op. In het openbaar mag je geen alcohol drinken of zelfs meedragen. Dus wordt elke fles wijn of elk blik bier in de winkel omwikkeld met een bruin papier of in een plastic zak weggestoken. Je ziet dan wel op bepaalde plaatsen mensen rondzwalpen met een plasticzakje in hun hand, een zak die ze regelmatig aan hun mond zetten om bier te drinken uit het blik dat in die zak weggemoffeld zit. Alsof ook maar één mens niet weet wat die zak inhoudt. ...Maar ja.

Deze bedenking naar aanleiding van deze 'stoute' graffitischildering gezien in de Village op 29 september.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten