vrijdag 22 september 2017

de Groote Oorlog in Limoges

Op 1 september bezocht ik Limoges en vond er verwijzingen naar Wereldoorlog I in het Museum van Schone Kunsten in het vroegere bisschoppelijke paleis.

In de voormalige kapel was er een opmerkelijke opstelling van een reeks van 8 schilderijen van de Franse artiest Maurice Denis (1870-1943). Het thema is: de zaligsprekingen, een evangelietekst waarin 'zachte krachten' (vredebrengers, eenvoudigen van geest, vervolgden omwille van gerechtigheid, enz...) worden geprezen om te volharden.
Deze reeks werd gemaakt midden WO I, nl. in 1915. Ze waren bedoeld als ontwerp en voorstudie voor de decoratie van de kapel van een priorij in St-Germain-en-Laye. Maurice Denis heeft deze reeks uiteindelijk nog drie keer hernomen: in 1923 als fresco's in St.Louis de Vincennes, als panelen in 1926-28 in de kapel van bovengenoemde priorij en nogmaals als fresco in de kerk Sacré Coeur in St.-Ouen.
Ik zag dus de eerste reeks van 1915. En de verbinding met de oorlog was bij twee werken heel duidelijk aanwezig.
Vooreerst in het paneel over de barmhartigen. "Zalig de barmhartigen want ze zullen barmhartigheid ondervinden".  Links zien we een verpleegster en een poilu (Franse soldaat steunend op krukken).
Hier is de associatie voor mij vrij evident en passend.

(eigen foto 1 september)

(eigen foto - detail)
Maar op een ander doek zien we ook een Franse soldaat, hier in andere sfeer. Het betreft de zaligspreking over de vervolgden. "Zalig die vervolgd worden  om de gerechtigheid, want hun behoort het Rijk der hemelen."
Maurice Denis geeft hier een patriottische invulling. De poilu staat in de rij met Jeanne d'Arc en anderen...

(eigen foto - 1 sept)

(eigen foto - detail: uiterst links de poilu en derde van links Jeanne d'Arc)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten