dinsdag 11 september 2018

Waar is de terrorist? 17 jaar na "elf september"



Nu al 17 jaar geleden waren de Twin Towers doelwit van de meest spectaculaire terreuraanslag ooit. Volgens sommigen zijn we sedert dan in een 'oorlog' terecht gekomen.
Op vele plaatsen in de wereld volgden nog meer terreurdaden. 11 september 2001 werd voorgesteld als een keerpunt, alsof voor die dag terreur niet bestond, wat pure onzin is.
Naast de vele zware terreuraanslagen  in het Midden-Oosten, Turkije of het Indische subcontinent, waar we doorgaans slechts enkele kolommen over lezen in een krant of twee minuten verslaggeving op radio of TV, krijgen de aanslagen in onze 'Westerse' samenleving de volle aandacht: Berlijn, Nice, Parijs, Brussel, Boston,Londen...Nu er op vrijdag 31 augustus een aanslag was in Amsterdam blijkt ook Nederland niet immuun voor terroristische aanslagen.
In de Nederlandse pers is dit aanleiding tot een veelzijdig debat.
Een bijzondere bijdrage aan dit debat las ik toevallig in het dagblad Trouw van 5 september laatst,  geschreven door de columnist Stevo Akkerman. Hij gaat vooral in op de vraag: tegen wie vechten we in de 'war on terror'?
Hij denkt daarbij verder vanuit een publicatie van de Nederlandse terrorisme-deskundige Beatrice de Graaf.
Ik citeer Akkerman hierbij graag uitgebreid:

"Bij het nadenken over onze respons op (religieus) geweld, grijpt De Graaf terug op kerkvader Augustinus, die onderscheid maakte tussen de 'grote' en de 'kleine strijd'. Dit kleine is die tegen het kwaad buiten onszelf, de grote die tegen het kwaad binnen onszelf: de 'slang in ons eigen hart'. Iets minder geschikt voor een cartoonwedstrijd, maar wel getuigend van meer inzicht in de menselijke geschiedenis. De Graaf hanteert daarbij een christelijke terminologie, maar het frappante is dat de islam een vergelijkbaar onderscheid maakt tussen de 'kleine' en de 'grote jihad', en dat eenzelfde manier van denken ook een humanistische variant heeft. Ik denk aan wat Idfa-directeur Orwa Nyribia* - gevlucht uit Syrië, niet gelovig - in deze krant zei over het gevaar je eigen monster te worden. "Als ik hoor dat een jihadistische terrorist gedood is, ben ik gelukkig. En vervolgens zeer ongelukkig over dat geluk. Om dat te herstellen moet ik de ander weer vermenselijken."
*idfa = International Documentary Filmfestival Amsterdam

Wanneer we ons enkel focussen op de zichtbare, maar 'kleine' strijd zullen we moeten zoeken naar een nieuwe andere planeet, vrees ik. Focussen op de confronterende "grote strijd", de strijd tegen de mechanismen van ontmenselijking in onszelf en onze nabije omgeving vraagt minder budgettaire ingrepen van regeringen, maar des te meer inspanning van onszelf.
Terreurbestrijding en pacifisme zijn twee gezichten voor eenzelfde uitdaging: een dagelijks gevecht leveren tegen elke overheersingsdrang en ontmenselijking, ook die in onszelf.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten