maandag 21 december 2020

Memling Brugge -1-

 In het Sint-Janshospitaal van Brugge kan je gaan kijken naar de grootste collectie schilderijen van de 15e eeuwse meester-schilder (die we vaak noemen Vlaamse primitief) Hans Memling, een collectie die nog altijd op de plaats is waarvoor ze ooit werd geschilderd. Vrij zeldzaam. Deze 'primitief' schilderde zo grandioos dat hij artiesten van over de hele wereld inspireert tot op vandaag. Deze insteek is het uitgangspunt van een kleine maar mooie thematentoonstelling met als titel: Memling Now. We zien er enkele hedendaagse kunstenaars die zich lieten inspireren door werken van 500 jaar geleden...
Nog tot eind februari te zien en te beleven, en dank zij corona kan je na reservatie dit alles op een rustige manier doen. Geen gedrum en veel ruimte in de al ruime zalen van het vroegere hospitaal.
Een eerste smaakmaker hier met schilderijen van een Afro-Amerikaanse schilder, Kehinde Wiley, waar Memling een nieuwe heel actuele betekenis krijgt. 
Het oorspronkelijke diptiek of tweeluik is een van de vele topwerken van Memling in het St.Janshospitaal. 
Wiley heeft zich gebaseerd op het portret van Maarten van Nieuwenhove, het rechterluik van het diptiek, maar hij plaatste zijn portret in een triptiek, met onbeschilderde zijluiken. Zo komt de afgebeelde jongeman met nog meer waardigheid en grandeur tot ons. Black lives matter.

(eigen foto 9 december 2020)

(©wikipedia)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten