dinsdag 27 juli 2021

Hoop op het Paradijs

 Onlangs bezocht ik twee kunstmanifestaties met ruim plaats voor hedendaagse kunst. Nog tot 15 augustus is er de biënnale "Kunst in de Heilige Driehoek" in Oosterhout (Nederland, nabij Breda) met als thema HOOP. En in Kortrijk (West-Vlaanderen) is er tot 24 oktober de triënnale voor hedendaagse kunst getiteld PARADISE.

Twee evenementen die zeker de moeite waard zijn. Wat mij bijzonder trof was de inbreng van kinderen in beide projecten.
 
In Kortrijk nodigde de Zwitserse kunstenaar Ugo Rondinone honderden kinderen via scholen en organisaties uit om hun eigen regenboogtekening met wens te maken. Zo werd een grote wand gecreëerd met deze kleurrijke tekeningen en wensen waar je als bezoeker rond kunt wandelen in het Begijnhofpark. 
Rondinone gaf dit geheel als titel: your age and my age and the age of the rainbow. 
(eigen foto 25 juli)



In Oosterhout is er het centrum h19 dat in de regio kunsteducatie aanbiedt aan kinderen en volwassenen. Vanuit dat centrum werd een "Wall of Hope" bedacht als onderdeel van de kunstbiënnale waaraan 2500 kinderen uit verschillende scholen meewerkten. Iedereen kreeg een inleiding in het project, een kennismaking met hedendaagse kunst en met de geschiedenis van de bijzondere locatie van het project (de heilige driehoek van drie kloosters vlak naast elkaar). Elke deelnemer maakte een tetraëder : een ruimtelijke vorm die bestaat uit vier gelijkzijdige driehoeken. Ieder beschilderde of versierde zijn of haar vorm op een eigen wijze. Maar er is meer: in elke tetraëder verstopte elk kind een persoonlijke boodschap van hoop. Bij het begin van volgend schooljaar krijgen de scholen de tetraëders terug en mag iedereen één openen en de verstopte boodschap lezen.
(eigen foto 19 juli 2021)

Twee mooie pogingen om hedendaagse kunst en hedendaagse jonge mensen samen te brengen. Het begin van een paradijselijke nieuwe wereld? In elk geval een signaal van hoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten