zaterdag 31 juli 2021

Paradise Kortrijk -2-

 Waar is het paradijs? Momenteel in Kortrijk, of toch een kunstenfestival met als titel Paradise.(zie ook vorig bericht)
 
(eigen foto
18 juli 2021)
Wat is het paradijs? Is het een utopie (niet-plaats) of een eutopie (goede plaats)? Is een paradijselijke samenleving zonder geweld en oorlog mogelijk of zullen we telkens weer struikelen en haperen aan het anders zijn van de anderen? Zullen we ons kunnen verzadigen en verzaligen aan de veelkleurigheid van een samenleving? Zullen we ons kunnen verliezen in de weelde van de diversiteit? Of is het te veel gevraagd om abstractie te maken van de verschillen tussen mensen en hun gewoontes en hun talen en hun leefwijzen en hun geschiedenissen?

De Deense kunstenaar Jacob Dahlgren nodigt ons alvast uit om geen koudwatervrees te hebben en de uitdaging aan te gaan. In het begijnhof van Kortrijk staat zijn installatie met de bijzondere en programmatische titel The Wonderful World of Abstraction. Bedoeling is om jezelf te wagen in die kleurrijke lintencarrousel en te ontdekken dat het verdwijnen in die massa gekleurde linten juist een gedeelde ervaring van verwondering en gelijkheid kan worden. Een speelse beleving vol spanning. Zeker als er op het moment dat je 'deelneemt' aan dit kunstwerk ook kinderen deze installatie ontdekken. 
(eigen foto 
18 juli 2021)

Dan kan er verwondering blijven hangen in de herinnering, verwondering die een glimlach maar ook een vragende frons kan wakker maken. Zo'n beleving helpt mij om mij te verzoenen met de city-marketing die toch rond deze triënnale hangt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten