dinsdag 24 augustus 2021

Verbeelding aan de macht : Brecht Evens

 Momenteel loopt (nog tot 16 oktober) een dubbeltentoonstelling in Hasselt met en over Brecht Evens, illustrator en striptekenaar, maar voor alles iemand die speelt met beweging, kleur en verhaal. 
De vrijheid en creativiteit die bruisen in de tekeningen, illustraties en verhalen van Brecht Evens prikkelen de kijker en nodigen uit om onze wereld en medemensen met andere ogen te bekijken.
In het stadsmuseum van Hasselt wordt de bezoeker al van bij het begin getrakteerd op een muzikale wereldkaart, gemaakt in opdracht van de Philharmonie de Paris. Een groot werk (1,5 x 5 meter) met een overdaad aan muzikale figuurtjes, te land en ter zee. Een feest die de toeschouwer doet glimlachen en nodigt om in detail te ontdekken wat er allemaal te zien is. Je wordt weer een beetje ontdekkingsreiziger.
(eigen foto
detail uit muzikale wereldkaart
in de buurt van Tahiti)

Brecht Evens is illustrator maar ook striptekenaar. Hij vertelt zijn verhalen heel beeldend en vraagt aan de kijker  om mee het verhaal te ontdekken en te ontwikkelen. Zo ook in dit kleine fragment hieronder waar een man 's nachts wegrent over de daken. Maar terwijl Evens die ontsnapping zonder woorden vertelt, biedt hij tegelijk een inkijkje in de levens van andere mensen door ons te laten meegluren in de vensters... het verhaal heeft zijn verloop en laat op het zelfde moment vele kansen om je gedachten te laten uitzwermen en zelf vele nevenverhalen te zien en te verzinnen. 
Dat vind ik juist een grote charme aan zijn werken.   
(eigen foto )



Geen opmerkingen:

Een reactie posten