zaterdag 14 augustus 2021

Watou 2021 : even op pauze duwen

 Elk jaar nodigt Watou mij uit om even op de pauzeknop te duwen en dit jaar ook. De routine van onze dagelijkse en wekelijkse gewoontes wordt even doorbroken. Er ontstaat tijd voor beschouwing en bevraging. Hier twee werken die elk op hun eigen manier vragen stellen bij onze levensloop.

Luca Vanello maakte in het kasteel "De Lovie" een mooi geheel waarin hij doet nadenken over hoe wij, mensen, met de natuur omgaan (en dus ook met onszelf als deel van de natuur!). Vanello onderwerpt takken en bladeren aan een chemisch transformatieproces waarbij de groei van de plant als het ware wordt stilgezet, maar de vorm behouden blijft. Het levert niet-groene planten op die er heel frêle uitzien en ons -zonder woorden- oproepen tot voorzichtigheid. Groei en veroudering stopzetten kan, maar dan is ook het leven eruit. 
(eigen foto 4/8/2021)


Een tweede artiest die op een originele wijze vragen stelt bij onze levenswijze is Ariane Loze. We zien in Watou twee video's van deze all-round-dame, twee producten van dat éénvrouwsbedrijf. Ze staat voor én achter de camera;  ze speelt alle rollen zelf; ze is regisseur en monteur. De twee video's focussen op twee verschillende belangrijke aspecten van een mensenleven: werk (Mainstream, te zien in het festivalshuis) en vrije tijd (Otium, te zien in de parochiezaal).
De titel Otium is een Latijnse term die verwijst naar het vrij zijn van elke sociale of maatschappelijke verplichting. De video laat ons onszelf zien die zoeken wat we 'moeten' of kunnen doen in onze vrije tijd, tijd waar niets moet (of zou moeten). Hieronder plaats ik een link naar de website van de artieste met een collage van fragmenten uit die video.
In de andere video, Mainstream, volgen we een soort zakendiner met een aantal vrouwelijke bedrijfsleiders die proberen elkaar te overtroeven.
(drie stills gevonden op de website
van de artieste
uit de video Mainstream)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten