dinsdag 21 september 2021

Wereld Alzeimer dag 2021

 Elk jaar, de eerste dag van de herfst -dus 21 september-, wordt extra aandacht gevraagd voor de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Dit jaar kreeg deze dag als thema mee: de vele gezichten van dementie.
Een reeks recent uitgebrachte films passen perfect bij dit thema. 
Over hoe verwarrend de realiteit is voor mensen met dementie is er de topfilm "The Father" met Anthony Hopkins als dementerende vaderfiguur (zie ook op deze blog het bericht van 29 juni 2021). Daarnaast kwamen onlangs nog twee films uit rond dementie. "Supernova" is eveneens een topfilm met een koppel dat probeert in het reine te komen met de ziekte. De zieke zelf wil op zijn eigen manier en moment zijn leven afronden, de partner wil zolang mogelijk de geliefde bij zich en zorgend koesteren. 
En dan is er ook nog "Une vie démente" waarbij het leven van de volwassen zoon overhoop wordt gehaald door de dementie van zijn moeder. Opnieuw een heel mooie film, van Belgische makelij, met een heel sterk visuele taal (kleuren, uitwaaierende sterren, enz.) en  een opbouw die je als kijker al lachend binnenleid in het leven van een moeder en haar zoon en schoondochter tot je lach versteent en verkrampt. 
Drie van de vele gezichten van dementie. Om nu te zien naar aanleiding van deze wereld Alzheimer dag 2021.
De trailer van "Supernova" helpt je misschien op pad...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten