zondag 21 augustus 2022

Breda 21 augustus

 Vandaag is er in Breda (NL-Noord Brabant) geen ontkomen aan. De derde rit van de ronde van Spanje toert rond Breda. Ooit waren de Spanjaarden de boze intolerante machthebbers die verdreven moesten worden uit de Nederlanden, nu worden ze met graagte (en veel geld) binnengehaald. Maar Nederland zou Nederland niet zijn, als er toch ook geen vermanend en belerend vingertje omhoog gaat...
Begin augustus bezocht ik in Breda de Grote Kerk, een schitterend gotisch bouwwerk dat sedert het verdrijven van de Spanjaarden de belangrijkste protestantse kerk was van de stad. Nu is ze vooral een ruimte voor tentoonstellingen en concerten.
(eigen foto - 2 augustus 2022)


Van 2 juli tot 26 augustus is er de tentoonstelling "Koerstrui in de kerk" te zien, waar de verzamelaar Henk Theuns zijn honderden vaak door grote wielrenners gesigneerde wielertruien mag exposeren. Maar naast de vele truien met een verhaal hangen er zeven reeksen witte shirts rond een trui met daarop enkel de naam van een van de zeven zogenaamde ondeugden of hoofdzonden. Hier nog even op een rijtje: hoogmoed - wellust - nijd - hebzucht - wraak - traagheid - gulzigheid. De renners moeten dus zorgen dat hun witte truitje niet bezoedeld wordt door een van die hoofdzonden... Hoe meer prekerig wil je het nog hebben?
(eigen foto - 2 augustus 2022)


Er werd verwezen naar de 'grootste' wielerzondaar, Lance Armstrong, die jaren reed op doping en onder anderen zeven maal de ronde van Frankrijk won, maar sedert 2012 voor het leven is geschorst als beroepswielrenner. Vandaag moeten de renners bij de start met de fiets aan de hand door deze Grote Kerk voorbij deze tentoonstelling. Dat ze maar 'braaf' zijn...hé!
(eigen foto - 2 augustus 2022)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten