maandag 26 december 2022

Gérard Garouste - Parijs - 5 -

 In dit laatste bericht over de expo met werk van Gérard Garouste in Parijs (Centre Pompidou) wil ik nog even iets meegeven over de Joodse en Bijbelse thema's. Als reactie op de ontdekking dat zijn Joodse vader tijdens Wereldoorlog II collaboreerde met de nazi's is zoon Garouste zich gaan verdiepen in het Joodse denken. Zoals hij een eigen mythologie en wereld ontwikkelde tot dan toe, zo gaat hij ook op een eigen manier om met zijn Jood-zijn. 
Zijn eigen beeldtaal met warrige lijnen en kronkelende ledematen blijven.
Een schilderij van 2020 toont de man Job, die als rechtvaardige toch alle lijden over zich heen krijgt.
(Garouste : Job 2020 - eigen foto)


Garouste heeft ook een hagada geïllustreerd. Hagada is het boek waaruit tijdens het Joodse Paasfeest wordt voorgelezen aan de kinderen over de exodus van het Joodse volk uit Egypte.
(Garouste : Haggadah - 2001 - eigen foto)


Hier wil ik toch eindigen met een sculptuur van Garouste. Er zijn er in de expo meerdere te zien, maar soms vond ik ze niet zo goed opgesteld. De beelden kregen er meestal te weinig ruimte, ze stonden vaak heel gedrongen opgesteld. 
Over de profeet Jonas maakte Garouste een beeld dat een schip toont dat geteisterd wordt door een storm. De profeet moet naar de vijandige stad Ninive maar wil zijn opdracht ontvluchten door per schip de andere kant uit te gaan. Het schip komt echter in een zware storm terecht en pas als Jonas overboord wordt gegooid gaat de storm over. 
(Garouste : Jonas 2011-2013)
Deze sculptuur hoort bij een bijzondere installatie. In de kast erbij liggen leporello's met daarop de tekst van de vier hoofdstukken van het Bijbelse boek Jonas. Deze tekst is geschreven in acht talen, nl. Hebreeuws, Grieks, Latijn, Fenicisch, Jiddisch, Duits, Engels en Frans. Alsof de gehele wereld op het bootje zit in de storm?

(Garouste : Jonas 2011-2013 - eigen foto)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten