dinsdag 16 mei 2023

De Windstoot - beperking en macht -1-

 De hedendaagse mens wil zich presenteren als foutloos, zonder zwakheden of beperkingen. De verschillende social media tonen mensen die zich zo perfect mogelijk willen presenteren.  Maar als we onszelf eerlijk aankijken in een spiegel weten we wel beter. En toch...
VZW With (Kortrijk) werkte in en samen met het Museum Guislain (Gent) voor een bijzondere tentoonstelling die ons helpt om in de spiegel te kijken en te beseffen: onze tekorten zijn niet noodzakelijk een zwakheid. 
Het affichebeeld is geïnspireerd op een aquarel van de Oostendse artiest Leon Spilliaert uit 1904 getiteld: De windstoot.
(©Pinterest)
Deze windstoot toont een eenzame vrouw die zich vastklampt aan de reling om niet omver te worden geblazen door de stormende zee.
Als toeschouwer kan je al gegrepen worden door verschillende aspecten: de eenzaamheid van deze kleine mens, de (on)macht en zwakheid tegenover de krachten van de zee en de storm, de schreeuwende mond die onhoorbaar boven het geraas roept, de wil om stand te houden ondanks alles, een grauwe grijze kijkervaring met toch een tikje rood... 
Het beeld van deze vrouw blijft hangen achter onze ogen en de macht van deze verbeelding opent ook de weg naar deze tentoonstelling nog tot 1 oktober te zien in Gent.

Verschillende kunstcollectieven die ruimte scheppen voor mensen met een beperking werden aangezocht om op zoek te gaan naar de macht van de beperking. In de tentoonstelling zijn enkele werken te zien die zich bewust verhouden tot Spilliaert. 
Er is allereerst het affichebeeld, gemaakt door Lien Anckaert en Lara Breine en dicht aanleunend bij 'De Windstoot'. 

In de Studio Borgerstein heeft men lang gekeken naar en gesproken over wat Spilliaert en zijn windstoot voor hen kan betekenen en hoe ze zoeken om te gaan met macht en kwetsbaarheid.
Een groepswerk beeldt deze confrontatie treffend en groot(s) uit.
(eigen foto)

Na deze instap kom ik in volgende berichten nog terug om verder deze bijzondere tentoonstelling te verkennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten