donderdag 18 mei 2023

De Windstoot - beperking en macht - 2 -

 Nog tot 1 oktober kan je in het Museum Guislain (Gent) de bijzondere tentoonstelling bezoeken "De Windstoot", georganiseerd door vzw With. Deze tentoonstelling vind ik bijzonder om meerdere redenen : de artiesten werken in collectieven; de meeste artiesten worden door onze samenleving gelabeld als mensen met een beperking; het thema is niet alledaags en voor de kunstenaars alles behalve vrijblijvend : kwetsbaarheid en macht; de bezoekers worden uitgenodigd om zelf een inbreng te doen.

In een vorig bericht toonde ik hoe een aantal artiesten zich lieten inspireren door het werk van Spilliaert dat zijn naam gaf aan deze expo. Hier wil ik stil staan bij een videowerk, gemaakt door de cineaste Ilke De Vries, waarin Shéherazade Gharbi haarzelf vertolkt in verschillende gemoedsgesteltenissen en daarbij passende decors die ze zelf heeft ontworpen. De video heeft als titel : "La recherche du silence total". We zien Gharbi vaak angstig midden de samenleving en hoe zij rust zoekt door zich in zichzelf terug te trekken en te mediteren. Deze video toont eigenlijk hoe wij allemaal zijn: op zoek naar rust en innerlijke vrede midden een woelige en angstigmakende samenleving.

(eigen foto's uit de video)

De ontwapenende eenvoud en oprechtheid van Gharbi waarbij ze ons meestal rechtstreeks aankijkt ontroerde me heel erg. In zijn transparantie toont Gharbi doorheen haar verhaal ons eigen leven. Zo vraagt ze hoe wij met onze kwetsbaarheid omgaan. Deze kernvraag van deze expositie krijgt in deze video een mooi en krachtig klankbord.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten