vrijdag 9 juni 2023

Verstilling dank zij Hans Op de Beeck -1-

(eigen foto)
 Nog tot 1 september kan je in het Noord-Franse Cassel het musée de Flandre bezoeken voor een tentoonstelling van Hans Op de Beeck. Deze 54-jarige artiest is van alle markten thuis. Hij kan meesterlijk aquarelleren, kan sculpturen maken en bijzondere video's maken.


Dat wordt getoond in Cassel tussen de vaste collectie in van het museum. Het tweede lid in de titel van de expositie verwijst ernaar hoe zijn werken resoneren met het museum. Het eerste lid van de titel toont hoe zijn werken ontstaan vanuit een stille verwondering over mens en natuur en hoe zijn werken die stilte ook uitstralen en uitademen. "Hans Op de Beeck : Silence & résonance".

Bij het begin van tentoonstelling zien we een wit, verstild basreliëf waarin je rustig golvend water kan zien. Deze golven resoneren met de golven van het water waarin Christoffel staat op een werk van Patinir en een pronkstuk is van het Casselse museum. Twee mooie werken maar de connectie vind ik wat goedkoopjes. Ook overwegend wit zijn dan de twee extra-grote aquarellen met wit en grijzen, een voorbeeld van het meesterschap van Op de Beeck in deze moeilijke techniek. Er is een prachtig sneeuwlandschap en een levendig zeezicht.
(foto Marc Deconinck)
De interactie met de collectie wordt daarna vooral uitgewerkt via grote matgrijze sculpturen die thematisch inspelen op de collectie. Een reuze-stilleven past bij de vanitas-doeken. Een dromerige jongen speelt met knikkers of blaast zeepbellen tegen de achtergrond van schilderijen over carnaval en kinderspelen. De grijze mensenfiguren lokken ingehouden reacties uit : verwondering, mysterie, dromerigheid, een glimlach...
Silence & Résonance inderdaad!
(foto Marc Deconinck)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten