zondag 11 juni 2023

Verstilling dank zij Hans Op de Beeck - 2 -

 Nog tot 1 september kan je in het Noord-Franse Cassel werken zien van de artistieke duizendpoot Hans Op de Beeck in het plaatselijke museum Musée de Flandre.
In een vorig bericht heb ik al aandacht geschonken aan zijn basreliëfs, zijn aquarellen en zijn matgrijze beelden. Ik wil nu even stil staan bij het videowerk dat te zien in deze tentoonstelling. Hans Op de Beeck heeft mij al meerdere keren kunnen bekoren met zijn video's. Hijzelf zegt dat hij tussenwerelden creëert. 
(eigen foto - still uit de video)


Elk van zijn video's trekt de toeschouwer inderdaad binnen in een eigen wereld waar het leven zich of heel versneld of net heel vertraagd ontvouwt. 
In Cassel is op groot scherm het project Staging silence (3) te zien. Het beginbeeld is een kat die op de witte lakens van een tweepersoonsbed ligt. Als zij uit beeld stapt verschijnen handen die de lakens wegtrekken en de hoofdkussens herschikken zodat we er onmiddellijk een landschap met witte bergen zien. 
We zien dat landschap evolueren dank zij de twee paar handen die van tijd tot tijd ingrijpen. Ze bouwen scenes op en breken ze af en daarbij worden soms de meest simpele dingen ingezet zoals plasticfolie, proppen katoen, kartonnen stroken, miniatuur meubels, een bonsaiplantje, nat zand...
(eigen foto - still uit de video Staging silence 3)
De ingenieuze belichting zorgt voor een intimiteit en stilte ondanks de voortdurende veranderingen. We zien in deze video als het ware een poëtische evocatie van onze menselijke geschiedenis waarbij we altijd weer opbouwen, verbouwen, afbreken en terug opbouwen bij zon en regen, bij sneeuw en hitte.
Voor mij vormde deze video, die op het einde van het parcours te zien is, tevens het hoogtepunt van deze verstilde expo. 
Ik ontdekte dat je ook op het internet deze kan bekijken, via onderstaande link :
Natuurlijk mis je dan wel het grote scherm van de tentoonstelling, wat de onderdompeling in deze tussenwereld wel tot een andere beleving maakt. Een mooie stille trip voor deze zomermaanden... 
Let wel, eind juni is er in Cassel het nationale Franse wielerkampioenschap (22-25 juni ). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten