vrijdag 1 september 2023

Lenbachhaus München : een schatkamer van de moderne kunst

Een publiekslieveling in het Münchner Kunstareal is het Lenbachhaus.  De naam is ontleend aan een van de belangrijkste schilders uit het München van de tweede helft van de 19e eeuw : Franz von Lenbach (1836-1904). Deze schilder verwierf naam als portretschilder en verdiende ook veel door het maken van kopieën voor de rijke kunstliefhebber graaf Schack. Dank zij zijn succes liet hij zich een villa bouwen in Toscaanse stijl ca.1890. Zijn weduwe schonk de villa met de gehele inboedel en een groot deel van hun kunstcollectie met 19e eeuwse schilderkunst en werken van Lenbach zelf  in 1924 aan de Beierse staat. 
(eigen foto-bordes van de villa Lenbach)


Deze begon onmiddellijk aan de ontwikkeling van een museum met Münchense kunst uit de 19e en 20ste eeuw. Dit eerste museum werd geopend in 1929. Tijdens de naziperiode werd ook hun collectie 'gezuiverd'. De villa werd ook beschadigd tijdens WO II, maar vrij vlug opnieuw opgebouwd.
Voor het Lenbachhaus was 1957 een beslissend jaar. Dan schonk de toen tachtigjarige kunstenares Gabrielle Münter een ruim deel van haar eigen collectie aan het museum. Er waren vele vroege werken (voor 1914) van Wassily Kandinsky, heel veel van haar eigen werken en ook vele werken van andere schilders van Der Blaue Reiter (Franz Marc, August Macke, Marianne von Werefkin, Paul Klee en Alexej Jawlensky).
(eigen foto - tuin van de villa Lenbach met noordvleugel)


In de jaren 1990 en 2000 kwamen nog verbouwingen en uitbreidingen die zorgen dat dit museum nu veel ruimte biedt én voor haar vaste collectie én voor grotere tijdelijke tentoonstellingen. 
(eigen foto - façade van inkom van het museum)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten