zondag 17 september 2023

Romantiek in Sammlung Schack

 Zoals in een vorig bericht al aangegeven ademen de ruimten van de Sammlung Schack in München romantiek uit. Dood, nacht, overweldigende natuur, liefdessmart,...heel dit sublieme beeldenarsenaal zie je voor je ogen langskomen bij een bezoek aan dit museum.
In de Duitse en Europese literatuur was de grote exponent van deze cultuur- en kunststroming de schrijver, filosoof en wetenschapper  Johann Wolfgang Goethe (1749-1832). 
Zo publiceerde hij in 1782 een ballade die tot op vandaag ruim gekend is met als titel : Die Erlkönig.
Een vader rijdt 's nachts te paard met zijn zieke kind naar huis. Dit kind ziet in zijn koorts de elfenkoning, symbool van de dood, die hem wenkt en roept. Het angstige kind roept om hulp bij zijn vader. Thuis aangekomen blijkt het kind gestorven.
Franz Schubert (1797-1828) was een van de vele componisten die muziek zette (in 1815) op deze tekst. Hieronder kan je tekst en muziek volgen ; zanger is tenor Daniel Norman en aan de piano is Sholto Kynoch.


En de Oostenrijkse schilder Moritz von Schind (1804-1871) maakte verschillende werken die deze ballade illustreerden, waarbij een schilderij van 1860 dat in de Sammlung Schack te bewonderen is.
Literair, muzikaal en picturaal romantisme dus...

(Moritz von Schind : Erlkönig 1860
foto : Marc Deconinck)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten