dinsdag 12 december 2023

Artis Groote Museum Amsterdam - 1 -

 In de loop van november waren we te gast bij vrienden in Amsterdam die ons tipten om naar het Groote Museum te gaan bij de Artisdierentuin. Ze spraken er vol enthousiasme over en dus gingen we een kijkje nemen.
(foto: Marc Deconinck)


Het museum bevindt zich in het oudste gebouw van Artis (1850-1855) en werd in de voorbije jaren grondig gerestaureerd. Waar vroeger een collectie opgezette dieren en skeletten ze zien waren werd de invulling van het nieuwe museum grondig herdacht. De mens zou gepresenteerd worden in zijn samenhang met alle andere leven op aarde en met de aarde zelf. Wij, mensen, zijn "maar" een deel van de natuur en hoeven ons niet boven andere levende wezens te plaatsen. Voor alles wil het de bezoeker aanzetten om met een verwonderde, vragende blik naar alles te kijken. De centrale inkomhal toont dan ook niet voor niets één groot vraagteken.
Dat maakt alvast nieuwsgierig.

Via een parcours waar je losweg doorheen kunt word je op interactieve manier ingelicht over hoe we als mensen zoveel parallel hebben met andere levende wezens. De ruggengraat, het hart, de huid, het gezicht, het brein... bieden even zovele invalshoeken om allerlei aspecten te belichten. 
(eigen foto)


Bij het brein wordt stilgestaan bij vragen over artificiële intelligentie en over de mogelijkheden en ethische grenzen bij onze vooruitgang. Bij het gezicht zien we hoe dieren ook sociale wezens zijn en hoe zij communiceren via mimiek. Bij de ruggengraat zien we welke mogelijkheden en moeilijkheden het recht opstaan van de mens veroorzaken in vergelijking met dieren. Zo worden vele aspecten van het leven vanuit een telkens ander gezichtspunt aangebracht. Altijd weer verrassend boeiend.

1 opmerking: