dinsdag 26 december 2023

Luik toont Bill Viola - 1 -

 
Een van de meest vooraanstaande hedendaagse videokunstenaars is de Amerikaan Bill Viola (1951). Deze artiest heeft een eigen plaats en taal ontwikkeld waarbij hij video's sterk vertraagd laat afspelen zodat de kijker als het ware gedwongen wordt stil te staan bij wat hij ziet. Inhoudelijk toont hij mensen die geplaatst worden voor de grote vragen van het leven via confrontaties met de natuurelementen (vooral water en vuur). Wie is de mens? Waar gaat hij heen? 
(Bill Viola
Tristan's Ascencion)


Viola laat deze vragen open, hij geeft geen antwoorden maar laat de broosheid van ons bestaan ervaren. We kunnen wegkijken of weggaan uit een tentoonstellingsruimte, maar toch zullen er beelden blijven hangen op ons netvlies.


In het museum La Boverie in Luik kan je nog tot 28 april 2024 je overgeven aan deze trage beelden. De tentoonstelling focust ook op deze tijdsbeleving want kreeg als titel mee: Bill Viola Sculptor of Time. Een bezoek vraagt dan ook dat je tijd neemt om deze werken tot je te laten doordringen. Wie er zich voor open stelt, zal er als een rijker mens buiten komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten