dinsdag 25 juli 2017

Documenta 14 - hedendaagse kunst over de hedendaagse wereld 04

Nog tot 17 september is de 14e Documenta te zien in het Duitse stadje Kassel.
Een van de blikvangers centraal in de stad is een installatie van de Koerdisch-Duitse kunstenaar Hiwa K. (°1975).
Zelf heeft hij als vluchteling weken in afvoerbuizen geleefd met anderen en die ervaring wordt getoond in de installatie met de bijzondere titel : "When We Were Exhaling Images", te vertalen als : wanneer wij beelden uitademen. Deze ervaring en betekenislaag is voor de toeschouwer onmiddellijk duidelijk. Als kunstenaar heeft hij elke buis telkens anders ingericht want elke vluchteling deed dit eveneens.

(eigen foto's 29 juni 2017)

Maar Hiwa K. heeft meer geleerd door te leven in zo'n rioolbuis. Hij zei ergens: "Als je in zo'n rioolbuis leeft, merk je snel wat echt telt in het leven."
In een interview verklaart hij zich nader(zie website van rbb-online.de): "Wir im Kapitalismus sind besessen von der Vertikalen. Wir respektieren alles, was höher reicht, was oben ist. Es ist wirklich eine Frage unserer Klassengesellschaft. Untere Gesellschaftsschichten, den Süden, alles was unter uns liegt, respektieren wir nicht."
Als mensen die doordrongen zijn van de kapitalistische levenswijze hebben we respect voor wie boven ons is en willen we zelf hogerop. Maar wat beneden ligt verdient onze achting niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten