zaterdag 29 juli 2017

Documenta 14 - hedendaagse kunst over de hedendaagse wereld -05

De vijfjaarlijkse Documenta-tentoonstelling brengt artiesten samen uit alle delen van de wereld en geeft hen een podium om hun verhaal te vertellen.
Zo krijgt Pélagie Gbaduidi een lange gang in de Neue Galerie voor haar indrukwekkende installatie met de voor zich sprekende titel: The Missing Link. Dicolonisation Education by Mrs. Smiling Stone.



Deze dame was geboren in Dakar in 1965 maar haar ouders waren van het buurland Benin. In Luik heeft ze haar kunstopleiding gedaan en nu woont en werkt ze in Brussel.
De installatie in Kassel is indrukwekkend én omwille van haar omvang én omwille van hoe en wat ze toont. De foto's hierbij kunnen geen goede indruk geven. Voor deze installatie gebruikt ze oude schoolbanken, lessenaars, video's, foto's, grote stroken papier met tekeningen, en nog veel meer.




Wat moet je de kinderen leren over de geschiedenis van een natie en een streek als ze vluchteling zijn of als ze bvb. als meisje geen kansen tot ontplooiing krijgen of als ze nog lijden onder de gevolgen van een te snelle en ondoordacht dekolonisatie in Afrika of... Welke vooroordelen en schema's vol onrecht en geweld brengen we aan in kinderhoofden? Benadrukken we de verschillen of zoeken we om te benadrukken wat we als mens gemeenschappelijk hebben? Hoe kunnen we betere mensen worden als wij ons voortdurend focussen op verschil en ongelijkheid?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten