zaterdag 18 mei 2019

Pride

De jaarlijkse holebi pride-optocht - vandaag in Brussel-  blijft nodig, én omwille van de zichtbaarheid in de samenleving én omwille van de steun aan de velen die nog niet uit de kast (durven) komen én omwille van de steun aan de holebi's uit de 72 landen waar ze bestraffing en vervolging riskeren (en 8 landen waar men zelfs de doodstraf riskeert!).

In 2016 werd in Saoedi-Arabië de dichter Ashraf Fayadh ter dood veroordeeld voor het schrijven van 'blasfemische' poëzie. Zijn doodstraf werd na veel internationaal protest omgezet in 8 jaar cel en 16 maal 50 zweepslagen. PEN Vlaanderen vroeg toen aan dichters om een gedicht te schrijven van 50 woorden voor Ashraf.
De dichter riskeerde de doodstraf omwille van zijn kritische houding t.a.v. de islam. In datzelfde Saoedi-Arabië riskeren homo's en lesbiennes ook gevangenisstraffen, foltering en de doodstraf.

De dichter Peter Theuninck schreef voor de dichter Ashraf het onderstaande gedicht. Hier wil ik dit gedicht overnemen voor alle holebi's waar ook ter wereld die omwille van het beleven van hun geaardheid gevangenis en marteling riskeren of moeten ondergaan. De zweepslagen kunnen de dichter misschien publiekelijk doen zwijgen, maar zijn gedachten hebben de machthebbers daarmee niet vernietigd, zoals straffen van holebi's het publiekelijk uitkomen voor de eigen geaardheid kan afremmen of blokkeren, maar die geaardheid niet doet verdwijnen.



VINK                                                                                    

Voor Ashraf

Een vink blijft zingen
achter tralies.

Een vink blijft zingen
met een kap op de kooi.

Een vink blijft zingen
op water en brood.

In het holst van de winter
blijft de vink zingen.

Schroei haar ogen dicht
en zingen doet de vink.

God schiep de vink
om te zingen.

(Uit: Peter Theunynck, Tijdrijder. Gedichten. Uitg. Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2018, blz. 46)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten