vrijdag 6 maart 2020

Fresco's in Florence

Vlakbij het appartement waar we verbleven in Florence lag het klooster San Marco dat werd uitgebouwd midden de 15e eeuw onder stimulans van Cosimo de Medici de oudere. 
Het was een klooster voor dominicanen waar onder anderen de beroemde/beruchte donderprediker Savanarola heeft gewoond. De cellen van de paters werden voorzien van fresco's met Bijbelse taferelen door een van de broeders van het klooster, Fra Angelico. 
Het doet wel wat om die cellen te bezoeken en die fresco's te zien zoals die meer dan vijf en een halve eeuw geleden werden aangebracht op die muren.
Maar in het museum zag ik ook fresco's van een andere broeder, Fra Bartolomeo (1472-1517). Mij troffen vooral enkele portretten die heel levensechte mensen voor de kijker neerzetten. Ze hingen ook mooi op ooghoogte zodat je als toeschouwer naar hen kijkt als van aangezicht tot aangezicht.
Hier Sint Dominicus (de stichter van de kloosterorde, +1221) en de belangrijkste vrouwelijke dominicanes H. Catharina van Siëna (+1380) en een Sint Jan de Doper.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten