maandag 6 juli 2020

Honoré d'O in de St.Jacobskerk (Gent) -3-

Op vrijdag-, zaterdag- of zondagnamiddag loont het beslist de moeite om in Gent eens de Sint Jacobskerk binnen te lopen,  de kerk waarrond normaal midden juli de Gentse Feesten gevierd worden, maar nu even niet. Met dank (?) aan corona.
Maar de kerk is zelf omgetoverd tot een corona-kerk. Op meerdere plaatsen zie je in de huidige tentoonstelling van Honoré d'O verwijzingen naar corona. Je ziet uitvergrote virussen hangen en vooral je ziet veel witte mondmaskertjes, onder anderen verwerkt tot grote bloementuilen.
(Honoré d'O : Memorial Bouquet - eigen foto)

De artiest noemt deze covid-19-crisis een kortsluiting in ons ecosysteem, die er al een hele tijd was maar nu heel bedreigend en heel tastbaar is geworden wereldwijd. Hij ziet in deze crisis een teken van het failliet van de zorgeloosheid, waarbij we niet voldoende zorg hebben gedragen voor onszelf, voor de anderen en voor de wereld.
Niet voor niets gebruikt hij daarom ook heel veel lichte en breekbare materialen die met de grootste zorg moeten behandeld worden, zoals polystyreenkorrels en isomo, zoals in zijn Holy Alexandria (met knipoog naar de legendarische bibliotheek van Alexandrië).
(Honoré d'O : Holy Alexandria - eigen foto)

De schijnbare lichtheid en blijheid heeft dan ook een ernstige en zorgvragende ondertoon. Een expo als uitnodiging om stil te staan bij ons leven dat uit balans is geraakt. Een expo om onszelf af te vragen hoe wij terug met meer zorg en zorgzaamheid kunnen omgaan met onszelf, anderen en onze planeet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten