dinsdag 21 juli 2020

Marcel Gromaire in Roubaix ... een eerste indruk.

Nog tot 20 september (verlengd omwille van Corona) kan je in Roubaix (Noord-Frankrijk) de tentoonstelling gaan zien "Marcel Gromaire L'élégance de la force". Deze Noord-Franse schilder en etser (°1892-+1971) werd in zijn werk onder andere beïnvloed door Vlaamse schilders als Constant Permeke, Gustave de Smet, Frits van den Berghe en andere. De ondertitel van de expositie in de altijd weer boeiende context van "La Piscine" benadrukt de tweeledigheid in het werk van Gromaire: er is sprake van een zekere elegantie en van kracht. 
Naast vele schilderijen die deze sociaal bewogen schilder maakte en  die in Roubaix thematisch worden tentoongesteld, wordt ook heel veel grafiek getoond. Het was voor mij een boeiende kennismaking. Enkele werken zijn nogal bekend, maar de meeste schilderijen én alle grafische werken waren voor mij een ontdekking, die ik graag wil delen.
Als 'poilu', Franse frontsoldaat tijdens Wereldoorlog I, gewond bij de slag van de Somme 1916, toont hij de oorlogsfabriek waarin hij heeft gevochten. 
De mens in zijn alledaagsheid, vrouwen en steden worden neergezet met heel stevige penseelstreken. Zijn standpunten plaatsen de mens meestal heel prominent vooraan, behalve bij zijn 'architecturale' schilderijen die een stedelijk weefsel verbeelden.

Hier een eerste indruk...




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten