dinsdag 4 mei 2021

5 mei : 200 jaar Napoleon

 Naar aanleiding van de herdenking van de sterfdag van Napoleon Bonaparte op 5 mei -morgen- 200 jaar geleden kopte de krant "De Standaard" onlangs in haar weekblad van 10 april: Hoe vier je een dictator?
De eerste foto, naast de titelpagina van een Code Civil, was een schilderij van Jean-Louis David met als onderwerp: Napoleon steekt de Alpen over. Op de rotsgrond vooraan wordt hij door de schilder geplaatst in de rij der grootsten, nl. Hannibal en Karel de Grote door hun naam in gouden letters te schilderen. Dit iconische beeld spreekt aan tot op vandaag, niet alleen in Frankrijk en Europa, maar blijkbaar tot over de oceaan...
De Amerikaanse schilder Kehinde Wiley heeft in 2005 een schilderij gemaakt gebaseerd op het grote doek (2,60 x 2,2 m) maar er zijn enkele opmerkelijke verschillen. 


(Napoleon in de versie van Kehinde Wiley
naast de versie van Jacques-Louis David)

De Wiley-versie is nog groter dan het origineel (274 x 274 cm). Napoleon is een Afro-Amerikaanse man in hedendaagse hip-hopkledij (Timberland sportschoenen, bandana, camouflage broek). Op de voorgrond staat nu ook een extra-naam, nl. William. Dat is misschien de voornaam van de geportretteerde, in elk geval is het een doorsnee Angelsaksische voornaam. Afro-Amerikanen worden zelfs in hun naamgeving 'gekoloniseerd' (zoals Napoleon een heel deel van de wereld koloniseerde met zijn Code Civil ? ! ).

Wiley viert Napoleon op een controversiële uitdagende manier. Het past dan ook hem vandaag te tonen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten