vrijdag 8 april 2022

DFF Frankfurt am Main

 Langs de Main in Frankfurt kan je van het ene museum naar het andere. Daar is ook een filmmuseum, het Deutsches Filminstitut Filmmuseum (DFF). Altijd benieuwd hoe ze het aanpakken, zo'n museum gewijd aan het cinemagebeuren. Vaste ingrediënten zijn altijd de experimenten die tot film hebben geleid en de eerste films. Maar elk museum gaat dan verder het complexe maakproces van een film op een eigen manier presenteren. The Eye in Amsterdam (met een eigentijds speciaal ontworpen gebouw)  legt andere accenten in vergelijking met het museum in Turijn (in de Mole Antonelliana) of Frankfurt. De 'eigen nationale' filmindustrie krijgt altijd een belangrijke plaats bedeeld. 
 De buitenaanblik van het DFF in Frankfurt doet een klassieke Duitse villa vermoeden, maar binnen is het gebouw heel hedendaags aangekleed. De vaste opstelling is gespreid over de eerste en tweede verdieping. De eerste brengt op meerdere 'eilandjes' verschillende aspecten van de geschiedenis van het film als medium. Als toeschouwer kan je op meerdere momenten mee experimenteren. 
(eigen foto - 1ste verdieping DFF)
De tweede verdieping toont hoe in de cinema het verhaal wordt opgebouwd met elementen zoals kostuums, decors, belichting, montage, muziek om bij de kijker een bepaald effect te bereiken. Tussen de verschillende aparte eilandjes rond een bepaald aspect is er centraal een ruimte met vier grote schermen. Daarop wordt een collage van filmclips getoond die mee de verschillende getoonde aspecten illustreren. Dit levert een bijzondere en boeiende kijkervaring op. 
(eigen foto - 2de verdieping
deel van centrale vier schermen
met collage van filmclips)
Op de zolderverdieping was er een tijdelijke expo over "Katastrophe"-films. De ondertitel van de tentoonstelling verheldert de invalshoek : wat komt er na het einde? Het thema ramp en catastrofe is duidelijk een vast thema dat van in de begin jaren reeds aanwezig was in de cinema en dat in deze warrige overgangstijd een bijzonder kleur krijgt.
Het DFF biedt voor elk wat wils : een eerste kennismaking, een overzichtelijke uiteenlegging van de complexiteit van het film maken, technische verhelderingen en inhoudelijke duiding. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten