zondag 24 april 2022

Rinus Van de Velde BOZAR

 In het Brusselse BOZAR kan je nog tot 15 mei kijken naar een tentoonstelling in het kader van Europalia Trains. Onder de titel "Inner Travels" kan je werk zien  van de Belgische artiest Rinus Van de Velde
Die 'innerlijke' reizen spelen enerzijds met het Europalia-thema van de trein, met onder anderen een kartonnen treinwagon en anderzijds met het traject dat Van de Velde als kunstenaar tot nu toe heeft afgelegd in dialoog met andere meesters zoals Claude Monet, Joan Mitchell, Henri Rousseau, Edvard Munch en nog andere. 
Die dialoog mag je omzeggens letterlijk nemen : werk van zijn inspiratoren ontdek je doorheen en tussen de eigen werken van Van de Velde. De kijker wordt zo als het ware uitgenodigd in het hoofd van de artiest. 
(eigen foto 20 april 2022)


Van hem zijn er tekeningen, schilderijen, kartonnen en kleien maquettes, filmpjes die in de voorlaatste zaal uitmonden in een film "La Ruta Natural". Daar komen vele van zijn getoonde werken samen in een kartonnen diorama-achtige wereld waar binnen een figuur met een masker van Vande Veldes gezicht allerlei gebeurtenissen (mee)maakt. 
(eigen foto 20 april 2022)


 De innerlijke reizen van Rinus Van de Velde tonen een associatieve levenswijze zonder begin of einde. Een altijd nieuwe ontdekking en poging om de wereld naar zijn hand te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten