donderdag 19 mei 2022

NUCLEO Gent

 
(Klein Begijnhof
Convent Huyshove)
In Gent staat de organisatie NUCLEO in voor het beheer van kunstenaarsateliers in (tijdelijk) leegstaande gebouwen. Op dit moment maken 170 kunstenaars hiervan gebruik op een 11-tal locaties. Vorige zondag 15 mei was er een open-deur-dag in deze ateliers. Het was een boeiende kennismaking met heel wat -vooral jonge- artiesten en hun werk. Nadruk ligt op beeldende kunsten (sculptuur-installaties-schilderijen) maar ook computerkunst, videokunst, woordkunst zijn er te ontdekken.
(Klein Begijnhof)

De sfeer in de vroegere faculteitsgebouwen van veeartsenij is natuurlijk heel anders dan die in de leegstaande werkruimtes van Vynckier of een conventwoning in het klein begijnhof. 

Overal zag ik een verscheidenheid aan werk, waarbij je natuurlijk door het ene meer bent geboeid dan door een ander. Een gesprek met een aantal artiesten levert soms een nieuwe andere kijk op. 
En hier en daar een reflectie zorgt ook voor een moment van vervreemding.


 

2 opmerkingen:

  1. in Ieper opent binnenkort in enkele OCMW-huizen in de Rijselsestraat een gelijkaardig initiatief. Kunsthuis Sateliet K met een tiental ateliers. Het Gentse voorbeeld we(r)kt.

    BeantwoordenVerwijderen