woensdag 8 maart 2023

Villa Empain : familiezaken -1-

 "Alle gelukkige families zijn gelukkig op dezelfde manier; alle ongelukkige families zijn dit elk op hun eigen wijze." Dit citaat van Tolstoi uit zijn boek "Anna Karenina" is het motto van de nieuwe tentoonstelling  van de Boghossian Stichting in de Brusselse Villa Empain, de titel van de expo die loopt tot 28 mei is : "Family Matters". 

 Het thema 'familie' wordt er getoond via schilderijen, foto's en sculpturen, maar vooral in video's en installaties. We worden meegevoerd naar de verschillende manieren waarop familie betekenis en invloed heeft op een mensenleven. We zien grootouders, kinderen en kleinkinderen; we zien samenkomsten van families; we zien hoe mensen hun plaats zoeken in de wereld vanuit hun beleefde plaats in de familie waarin ze opgroeiden. 
Vooral de verschillende video's vragen wat tijd van de bezoeker, maar ik vond het zijn tijd meer dan waard. 
In de nieuwe reeks blogberichten over eten (Een hapje? Graag...) gaat het over verschillende aspecten van voeding en ook in deze expositie Family Matters zijn er meerdere eetmomenten te zien. 
Een van de eerste video's, 'Le repas' van de Franse Amélie Berrodier,  toont een familie die aan een lange tafel in stilte zit te eten. De stilte voelt ongemakkelijk en toont de onderliggende spanningen. Al kijkend besef je hoe belangrijk de gesprekken zijn tijdens een familiemaaltijd, maar tegelijk ook hoe de woorden soms problemen kunnen verdoezelen.
(Le repas ©Amélie Berrodier)


Een gelijkaardige sfeer spreekt uit de video 'All together now' van onze landgenoot Hans Op de Beeck, die drie types familie-etentjes toont, nl. bij een huwelijk, bij een verjaardag en bij een begrafenis. De sfeer van zo'n bijeenkomsten weet de cineast treffend te vatten en over te brengen. Iedere kijker herkent er zoveel in uit zijn eigen leven. De spiegel die ons wordt voorgehouden is tegelijk vol humor en mededogen én tegelijk ondanks alle stereotypering zo scherp en confronterend.
(eigen foto)

Familiezaken...geen ontkomen aan. Belangrijk en bepalend voor elk van ons, soms een zegen, soms een vloek. Maar familie doet er toe, hoe dan ook, of we willen of niet. Na een bezoek aan deze tentoonstelling kan je inderdaad alleen maar beamen: family matters!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten