vrijdag 10 maart 2023

Villa Empain : familiezaken -2-

 In de tentoonstelling Family Matters ! nog te zien tot 28 mei in de Brusselse Villa Empain is er, zoals ik al eerder heb bericht, veel videowerk te zien. De meeste video's duren tussen de 2 en 10 minuten, maar de video van onze landgenote Ariane Loze duurt  wel ruim 23 minuten. Maar het is zeer de moeite die helemaal te bekijken, en wel om meerdere redenen.
Het waarmerk van deze artieste is dat zij alleen alle rollen speelt in haar videowerken. Hier speelt ze een familiebijeenkomst van vijf zussen en hun kinderen op kerstavond 'chez nous', in hun ouderlijke huis, waar de moeder zwaar ziek ligt in haar kamer op de verdieping. Dat is op zich al heel de moeite waard, maar ze bezorgt ook altijd enorm veel aandacht aan decors en kostumering en die spelen hun aandeel in het verhaal. De bijeenkomst is zwaar geladen, alhoewel alles luchtig begint en speels...en vele facetten van het familiegebeuren komen samen: leven en dood, jaloersheid en onbaatzuchtigheid, verlangens die al dan niet ingelost (kunnen) worden, verwachtingen en verzuchtingen...
Via bijgaande link kan je een kort kennismakingsfilmpje bekijken over deze mooie video. https://www.arianeloze.com/Chez-Nous
In de video wordt Frans gesproken maar er zijn Engelse ondertitels.

(eigen foto)
Met het belang van een stabiele jeugd wordt je geconfronteerd bij een installatie van de Libanese Maha Yammine. Haar werk heeft als titel "Wall" (muur) en je ziet ook een grote tentoonstellingsmuur zoals je die vaak kan zien in exposities : een grote witte blok waar je dan kunstwerken kan aan bevestigen en die je willekeurig in een ruimte kan neerpoten. De achtergrond van Yammine is hier dan wel belangrijk: ze is geboren in 1986 in Libanon, een land dat sedert jaar en dag wordt geteisterd door corruptie en burgeroorlogen. In de Villa Empain ontdek je dan dat de tentoonstellingsmuur van de artieste staat op een 'veld' van knikkers...Hoe bouw je je leven op vanuit zo'n instabiele basis??? En bij die knikkers denk ik dan nog aan kogels en al die miljoenen jongeren die ergens in de wereld opgroeien midden oorlogsgeweld en/of in een gewelddadige onstabiele leefomgeving.

Zo blijft de Boghosian-foundation trouw aan hun beleid met aandacht voor de actualiteit én voor de situatie in het Midden-Oosten. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten