zaterdag 21 oktober 2023

Gratis Petit Palais Parijs

 Een van de mooiste plekken in Parijs is het zogenaamde Petit Palais, het 'kleine' paleis (maar wat is een woord??) dat werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. Sedert 1902 is dit gebouw het museum van Schone Kunsten van de stad Parijs. 
Dit is als het ware het kleine Louvre met een uitgebreide vaste collectie van schilderijen, beeldhouwwerken, porselein, emailkunst e.a. Deze vaste collectie is altijd gratis te bezoeken. Voor tijdelijke exposities moet je wel een ingang betalen. 
De gratis toegang geldt niet alleen de vaste opstelling in de intiemere gelijkvloerse afdelingen en in de imposante zalen van het eerste verdiep, maar ook de binnentuin met cafetaria. Het ronde gebouw heeft een mooie binnentuin met een overdekte gaanderij en weelderige planten. Van ver hoor je de stadse geluiden maar het blijft een oase van rust waar zelfs niet kunstliefhebbers kunnen genieten en op adem komen.


In de zomer kan je ook je consumptie gebruiken in de rondgang. Maar de Parijse duiven weten dat ook en zoeken er ook hun graantje mee te pikken...
(eigen foto's )


Geen opmerkingen:

Een reactie posten