dinsdag 3 oktober 2023

Museum Brandhorst : Nicole Eisenman


 Begin juli was in het Museum Brandhorst een tijdelijke tentoonstelling met installaties, sculpturen, tekeningen en schilderijen van de Frans-Amerikaanse kunstenaar Nicole Eisenman (1965). Deze artieste houdt onze westerse samenleving een harde spiegel voor. Ze toont onze verslaafdheid aan onszelf via onze 'social media' en hoe wij als maatschappij ziende blind catastrofes tegemoet gaan.

De bijzondere sculptuur "Man at the Centre of Men" toont hoe wij onszelf het centrum van de mensheid wanen, maar niet stilstaan bij het feit dat dit op de rug van anderen is. En op de achtergrond zie je een schilderij dat ook intrigeert.

(Eisenman : Man at the Centre of Men
eigen foto)


Het schilderij heeft als titel "The triomph of poverty" (de overwinning van de armoede) en in de rechterbenedenhoek reikt de artieste ons een sleutel aan om haar werk te lezen, nl. een picturaal citaat van Bruegels werk 'De parabel der blinden'.
(Nicole Eisenman :The triumph of poverty 
eigen foto)

Onze arme welvarende westerse wereld, verblind door vooruitgangsgeloof en materialisme, gaat zijn ondergang tegemoet. Dat lijkt de boodschap van dit wrange werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten