zondag 23 november 2014

De film Samba

Onlangs heb ik de film 'Samba' gezien met in de hoofdrol twee schitterende acteurs : Omar Sy als de illegale Samba en Charlotte Gainsbourg als de uitgebluste topvrouw Alice.

 De film heeft verschillende gezichten : nu eens heel komisch, dan romantisch en dan weer dramatisch, soms bijna documentair. Op het einde blijf je een beetje op je honger zitten, maar er zijn vele beelden die bijblijven.

Omar Sy is een heel expressieve acteur, die met zijn mimiek alleen al boekdelen kan spreken en Charlotte Gainsbourg is een volwaardige tegenspeelster. Beide personages zijn in de marge van onze hedendaagse samenleving geraakt, beiden gedreven door een verlangen om succes te behalen. Samba als Senegalese sans-papier die werkt in de onderbuik van onze consumptiemaatschappij (en zo onze luxe mogelijk maakt) en Alice als ceo van een grote firma die uitgeblust raakt en zo even op een zijspoor komt. Hoe verschillend hun leven en achtergrond ook is, beide personen zijn slachtoffer van onze samenleving waar het draait om materieel succes en gewin. Humor, menselijke solidariteit, erkenning door anderen (of gebrek aan deze zaken) geven mensen waardigheid terug. En of je nu helemaal onderaan de maatschappelijke ladder staat of hoog bovenaan, die waardigheid daar gaat het om.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten